Hoe zouden ze het doen? Tonnen hooi op trekkers aan laten rukken? Als een soort noodhulp uit een vliegtuig boven de natte kleigrond neergooien? En hoe snel gaat Staatsbosbeheer de duizenden dieren in ‘Jurassic Park aan de Zuiderzee’ bijvoeren?
Want het mag gerust een doorbraak genoemd worden. Vooral voor de duizenden uitgehongerde edelherten, konikspaarden en Heckrunderen dan –om hen is het allemaal te doen. Komende weken kunnen ze balen en nog eens balen hooi tegemoet zien op de leeggevreten en kale kleigronden in de polder van Flevoland, op de 2000 ha waar ze het mee moeten doen. De Tweede Kamer heeft vandaag besloten dat de dieren per direct bijgevoerd moeten gaan worden met hooi. Dit alles na een spoeddebat naar aanleiding van onze uitzendingen over de sterfte in het natuurpark deze winter.
Dus toch.
Je kan zeggen: na 30 jaar besluit de politiek dat het genoeg is met het experiment Oostvaardersplassen. Het is een mooi gebied jongens –dat vinden we allemaal- maar laten we niet overdrijven. De Oostvaardersplassen zijn geen Serengeti. Het is natuur achter een hek. Natuur waar de tuintjes van Almere en Lelystad aan grenzen, om Simon Rozendaal (Elsevier) aan te halen. Is bijvoeren het begin van het einde voor de grootste dierproef in Nederland?
Je kan ook zeggen: na 30 jaar gaan we door de knieën en verwarren we natuur met menselijk medelijden. We weten niet meer wat natuur is –wreed en meedogenloos- en schrikken al van twee grote Bambi-ogen die ons hulpeloos aanstaren vanachter een hek. We trekken ten strijde als een hulpeloos musje met een luchtbuks aan zijn einde komt. Onze normen vervagen. Dit standpunt vindt grote aanhang onder de aanhangers van de ‘Nieuwe Natuur’-gedachte in ons land. Zoals geestelijk vader van de Oostvaardersplassen Frans Vera. Terug naar de oernatuur, die ons een ‘spiegel’ moet voorhouden.
Opvallend genoeg overigens veegt hoogleraar prehistorie in Leiden Louwe Kooijmans dit hele idee van oernatuur van tafel. ‘Edelherten en runderen zijn en blijven van de mens afhankelijk huisdieren, die niet meer zo maar even verwilderen en niet zijn opgewassen tegen de schrale winterse condities. Zonder voer en beschutting redden ze het niet. Het is een verkeerde combinatie van landschap en dier.’
Een verkeerde combinatie van landschap en dier: we hebben ze op een vreemde manier samengebracht. Blijkbaar zoeken we wanhopig naar een beetje natuur om ons heen. Echte Natuur met Echte Dieren. Ik moet gelijk denken aan dichter J.C. Bloem, met zijn beroemde ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’.
“ Wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant “
Of zoals oud-hoogleraar Dirk Boon in het interview tegen ons zei (het haalde de uitzending van 11 maart niet, maar zet het mooi in perspectief): ‘ Elke Nederlander heeft 2000 vierkante meter tot zijn beschikking, dat is nog geen half voetbalveld. En daar leven we met zestien miljoen mensen op en 160 miljoen gehouden dieren. En die natuur moet er ook nog ingepropt. Het wil niet.’
Misschien is dit dan de hedendaagse variatie op Bloem. Domweg gelukkig in Nederland:
“ Een half voetbalveld om op te leven
vertier in onze ‘natuur’ ter grootte van een krant
Wat is er nog ‘oer’ aan Nederland? “
Laten we eerst die dieren maar eens gaan voeren.
En dan: wie A zegt, moet ook B zeggen, zoals initiatiefnemer Henk Jan Ormel (CDA) in de aangenomen motie van vandaag stelt. Bijvoeren betekent ook verdere stappen durven nemen. We laten die duizenden dieren niet meer aan hun lot over. Alleen maar bijvoeren verlegt het probleem naar de volgende winter.
Na de zomer volgt dus een nieuw gevecht in de kamer, dit keer als inzet ‘stoppen met het experiment’. Tenzij de minister al eerder zegt dat het genoeg is geweest.
Met de lente in de lucht, een jong koniksveulen en drie heckrundkalfjes net geboren in het Park en straks die balen hooi zit het er niet in dat de minister nog grote stappen gaat zetten voorlopig.
UPDATE (vrijdag 26 maart):
Demissionair minister Verburg vindt het zelf onnodig, maar liet na de ministerraad weten dat de dieren vandaag of morgen bijgevoerd gaan worden. Eerder kwam nog het bericht naar buiten dat Verburg de motie wilde aanvechten. Boeren uit de omgeving stonden al met trailers klaar om desnoods zélf balen hooi in de Oostvaardersplassen uit te strooien.